RÓLUNK
A Tündérmese

A Chez Dodo története igazi tündérmese, Dodo, azaz Szalai Dóri, miután pár éve teljesen levette a lábáról ez a kacifántos édesség, elhatározta, hogy ő szeretné készíteni Budapest legizgalmasabb macaronjait. Az alapokat elsajátította egy helyi kurzuson, de az apró és finom trükkökért egészen Párizsig zarándokolt. Hamar kiderült, hogy nem hiába, Dodo macaronjait hamarosan szétkapkodták a kollégák és a barátok, és míg nappal egy reklámügynökségnél az ügyfelek boldogságán dolgozott, éjszakánként rendületlenül gyártotta a macaronokat. Régi jó barátja, Váry Peti segített a továbblépésben, és rengeteg izgalmas tervezés és kemény munka után végül 2014-ben, karácsony előtt pár nappal megnyitott a Chez Dodo a Sas utcában, a Bazilika szomszédságában.

A Bolt

A macaronok helyben készülnek kézzel, közvetlenül a kirakatban, így a vendégek és a kíváncsiskodók is láthatják ezt a csodaszép folyamatot.

A bolt designja romantikus, ugyanakkor letisztult, az enteriőr Hitka András és Szegő Gábor belsőépítészek, míg a meseszerű arculat Laki Eszter munkája. A pult mögötti falat pasztell színű méhsejt mozaik borítja, és a faburkolat mindenhol sápadt színű bükk.

A kézzel festett akvarell kolibrik a macaronok törékenységét és kifinomultságát tükrözik és nem csak a bolt egyik falát borítják, de visszaköszönnek a dobozokon és táskákon, mára a bolt legfontosabb szimbólumává váltak.

A Bazilika közvetlen szomszédságában, egy barátságos kis mellékutcában található bolt aprócska, de meghitt, a melegebb szezonban egy árnyas terasz biztosít további ülőhelyeket.

A Macaronok

Dodo máig fontos múzsájának tekinti Pierre Hermét, és a nagy mesterhez hasonlóan ő is az olasz módszert követi, azaz a tojásfehérjét cukorsziruppal és nem porcukorral keveri el. A sütemények lelke azonban nem a két kis kalapocska, hanem a köztük megbújó töltelék, a ganache, amihez Dodo a világ egyik legfinomabb csokoládéjának, a Valrhonának különböző árnyalatait és aktuális ihlete szerint friss gyümölcsöt, izgalmas fűszereket vagy éppen szarvasgombát vagy piemonte-i mogyorót kever.

Bevallása szerint bármi adhat ihletet, legyen az egy isteni vacsora, egy pohár bor vagy egy utazás. A szezonnak megfelelően mindig valamilyen újdonságon mesterkedik, és a boltba betérők általában több mint 20 ízből választhatnak. A bolt kínálatában a macaronok mellett megtalálható a tradicionális bordeaux-i édesség, a canelé is, melynek rútabb külseje ne tévesszen meg senkit, a vaníliás-rumos tészta olyan hőleadású kézzel készített rézformában sül, hogy a külseje ropogós, a belseje pedig lágy és krémes marad.

PROJEKTEK ÉS TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

A Chez Dodo 2016 óta a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe egyik fontos partnere, és az őszi divathét alkalmából különleges, limitált szériás dobozkollekcióval kedveskedik a divat iránt elkötelezett vásárlóinak.

A dobozokat a tervezők aktuálisan bemutatott kollekcióinak egy-egy kulcsmintája vagy motívuma díszíti.

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

A Chez Dodo 2016 óta segíti a Mosoly Alapítványt különleges dobozkollekciójával, melyen egy gyógyult kisgyerek rajza látható. Minden megvásárolt doboz árából 400 forintot az alapítványnak ajánl fel, aki a gyermekkórházakban mese- és művészetterápiás foglalkozásokkal, valamint élményprogramokkal segíti a beteg és lelki traumát átélt gyerekek mielőbbi gyógyulását.

2017-ben a Chez Dodo a nemzetközi macaron-nap alkalmából a hétvége teljes bevételének 10 százalékát az Autistic Art Alapítványnak ajánlotta fel. Az Autistic Art Alapítvány az autizmussal élők számára segít emberi élethez méltó körülményeket teremteni különleges igényeket kiszolgáló, ugyanakkor családias lakóotthonok létrehozásán és működtetésén keresztül.
Az alapítvány művészeti programja a lakóotthonokban lehetőséget biztosít az autista fiataloknak az alkotásra és néhány rendkívül tehetséges autista művészre hívja fel a figyelmet.
A díszdobozon az egyik művész, Bihari László munkája látható.